Koivu ja tammi lautalattia antavat erilaisen ilmeen

Tervetuloa kodin sisustuksesta kertovan blogini pariin! Tämän kertaisessa artikkelissani kerron erilaisista puulajeista lattiamateriaaleina. Miksi valita puulattia? Mihin kohteeseen sopii parhaiten tammi lattialauta ja kuka taas suosii koivusta tehtyä lautaa?  Miten puusta tehtyä lattiaa tulee hoitaa? Kaikkiin näihin kysymyksiin löydät vastauksen artikkelistani. 

Miksi valita puu lattiamateriaaliksi?

Puu on materiaalina klassinen ja moneen eri ympäristöön sopiva. Erilaisten puulajien ja viimeistelyjen ansiosta sitä voi muokata lähes loputtomasti. Erilaisista mielikuvista huolimatta puu sopii kovaankin käyttöön, kunhan se on käsitelty sopivalla tavalla. Puulattia antaa kotoisan tunnelman ja on uusiutuvana luonnonmateriaalina ekologinen. Monet valmistajat valmistavat lattialautoja ilman myrkkyjä, jolloin ne eivät aiheuta epäpuhtauksia huoneilmaan. Jalan alla puu tuntuu aina melko lämpimältä ja sillä on eristävä vaikutus. Puulattia ei siis tunnu kylmältä talvellakaan. Halutessaan siihen voi yhdistää lattialämmityksen.

Mikä puulaji sopii mihinkin kohteeseen?

Erilaiset puulajit sekä näyttävät erilaisilta että omaavat hieman erilaisia ominaisuuksia. Tammi lattialauta takaa kestävän lopputuloksen eikä se kavahda kovaakaan käyttöä. Tammen kasvatus kestää vuosikausia, mutta niin kestää siitä tehty lattiakin. Tammi mielletään usein sävyltään tummemmaksi, mutta sitä on saatavilla myös vaalean sävyisenä. Erilaiset viimeistelyt tuovat loppusilauksen ulkonäköön. Tammen pinta on eläväinen ja puun syyt ovat siinä selkeästi näkyvillä.

Koivu on tammea vaaleampi materiaali ja siinä myös puun syyt näkyvät vähemmän selkeästi. Koivu lattialauta sopii erinomaisesti skandinaaviseen ja modernin vaaleaan tyyliin. Neutraaliutensa vuoksi se sopii taustaksi monenlaiseen sisustukseen. Myös koivusta tehty lattia on kova ja kestää kulutusta. 

Havupuista, kuten kuusesta ja männystä tehty lattia on hieman pehmeämpää. Niiden sävy on lämmin ja puun syyt ja oksan paikat selkeästi näkyvissä. Havupuinen lattia sopii rustiikkisiin ympäristöihin, kuten mökeille. Mänty antaa ominaisuuksiensa ansiosta hauskan raidallisen vaikutelman ja on sävyltään kuusta tummempi.

Miten puista lattiaa hoidetaan?

Puulattian pesuun käytetään vain vähän vettä ja juuri tälle materiaalille tarkoitettua puhdistusainetta. Kivet ja muut terävät roskat on hyvä siivota pois pintaa naarmuttamasta. Puusta tehty lautalattia on mahdollista huoltaa kerta toisensa jälkeen hiomalla ja vahaamalla. Näin ollen se on käytössä pitkäikäinen. Puu elää ja muuttaa sävyään ajan myötä, joka on monille osa puulattian viehätystä. Pitkän laminaatti ja muovilattiakauden jälkeen aito puulattia nauttii taas kultakauttaan, kun yhä useammat kodinomistajat arvostavat sen pitkäikäisyyttä ja klassisuutta. 

jaa